____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Mezdra_ 2 yuni 2022_01

С възпоменание на градския площад на 2 юни Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Проявата беше посветена на 146-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. 

Mezdra_ 2 yuni 2022_03

Под двуминутния сигнал на сирените, точно в 12:00 часа, младите гвардейци Денислав Димитров и Пламен Петков, деветокласници в СУ „Иван Вазов“, застанаха „за почест“ пред пилоните със знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, а служители в Общинската администрация и граждани отдадоха почит към героите. 

Mezdra_ 2 yuni 2022_07

С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и гирлянд от свежи цветя паметта на загиналите за Родината почетоха ученици и учители в ОУ „Христо Ботев“, чийто патрон е поетът революционер. 

Ботйовите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер в село Лютиброд, където от 20:30 часа на площада при моста на река Искър ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Ботев, а вокални изпълнители и танцьори от Сдружение „Новото поколение на талантите“ и самодейци от НЧ „Колката“ и от НЧ „Просвета 1925“ – Мездра ще изнесат музикално-поетична и фолклорна програма, която ще завърши с тържествена заря-проверка. 

Утре, 3 юни, от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ край скалния феномен „Ритлите“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци. 

На 4 юни, събота, паметта на героите ще почетат също жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра – Зверино. Празничната програма започва в 21:00 часа пред паметния знак до Храм „Св. Димитър”, където ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал, възстановка на преминаването през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. на група Ботеви четници, предвождани от военния командир Никола Во̀йновски, през брода на река Искър, което е подпомогнато от родолюбиви зверинчани, и тържествена заря. 

Ботйови дни 2022 ще завършат на 5 юни, неделя, в с. Игнатица, където пред новосъздадената „Стена на славата“, изрисувана от художника Евгени Кучков, жители и гости на селото ще почетат подобаващо паметта на загиналите за свободата и обединението на България.