____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Празнична програма, венци и тържествена заря-проверка за Деня на Ботев в Лютиброд

Lyutibrod_ 2 yuni 2022_01

С тематична музикално-поетична и фолклорна програма официално бяха открити Ботевите тържества 2022 в Лютиброд. Да почетат паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България вечерта на 2 юни на площада при моста на река Искър се събраха жители и гости на мездренското село. Гости на тържеството бяха кметът на общината Иван Аспарухов и заместник-кметът Нели Минева. 

Lyutibrod_ 2 yuni 2022_04

„Вечна слава на героите, отдали живота си за свободата на нашата Родина!, каза в словото си, посветено на 146-ата годишнина от подвига на Ботевата чета, кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Нека в този светъл ден да отворим сърцата си, нека изпитаме радостта да бъдем едно цяло, една общност, която милее за родния си край, знае как да се грижи за своето развитие и не се колебае да вложи всичките си способности, воля и постоянство, за да пребъде!“ 

Празничната програма откри Женският народен хор при НЧ „Колката“ с ръководител Кръстю Стефанов, който изпълни песните „Тих бял Дунав“, „Жив е той, жив е!“ и „Майка България“. Аплодисментите на публиката заслужиха младите музикални таланти от Сдружение „Новото поколение на талантите“ с ръководител Тони Яшова – Ева Христова, Тереза Стоянова и Данита Павлова, за вдъхновените си изпълнения на песните „Родна земя“, „Майко България“ и „Жив е той, жив е!“, както и Габриела Павлова, която рецитира стихотворението „Пътеката на Ботев“. 

Lyutibrod_ 2 yuni 2022_30

Поетичният рецитал допълниха стихотворенията „Той не умира“, „Радецки“ и „България“ в изпълнение на местните рецитатори Виолета Илиева, Кръстинка Караджова и Иван Велчев. За финал на сцената се изяви Средношколският танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ – Мездра с ръководител Владислав Петров, който изпълни танците „Копаница“ и „По гроздобер“. 

Lyutibrod_ 2 yuni 2022_37

С едноминутно мълчание и падане на колене присъстващите отдадоха почит към хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за националното освобождение и обединение на Отечеството. Сред тях са повече от 30 лютибродчани, загинали в Балканската война 1912-1913 г., Първата световна война 1915-1918 г. и Втората световна война 1939-1945 г. Венци на признателност пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд и НЧ „Колката“. 

Lyutibrod_ 2 yuni 2022_43

Възпоменателнaта проява завърши с тържествена заря-проверка, която озари небето над Врачанския Балкан.  

Днес от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци.