____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Петият национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“ в Зверино събра над 450 самодейци от три региона на България

Гост изпълнители на фестивала бяха популярният народен певец Илия Луков и Ансамбъл „Мездра“ 

V Natsionalen folkloren festival_Zmey Goryanin_Zverino 2022_02

Повече от 450 певци, танцьори и инструменталисти от три региона на България взеха участие в Петия национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“, който се проведе на 4 юни в мездренското село Зверино. Организатори на събитието, което беше от празничната програма за Деня на селото, бяха Кметство Зверино и НЧ „Факел-1926”, с подкрепата на Община Мездра.

V Natsionalen folkloren festival_Zmey Goryanin_Zverino 2022_06

За разлика от предходните издания на фестивала, тазгодишното нямаше конкурсен характер. При голям зрителски интерес на откритата сцена на обновения площад в центъра на селото се изявиха 26 читалищни, училищни и детски танцови състави, фолклорни клубове и школи, народни хорове и певчески групи, както и 10 индивидуални изпълнители от 14 населени места в областите Враца, Монтана и София. 

V Natsionalen folkloren festival_Zmey Goryanin_Zverino 2022_12

Освен представители на 6 читалища от общината домакин – Мездра, Зверино, Игнатица, Моравица, Ребърково и Типченица, магията на българския автентичен и обработен фолклор пресъздадоха самодейни колективи от Враца, София, Нови Искър, Миланово, Долно Озирово, Спанчевци, Нефела и Доспѐй, община Самоков. Доайен сред тях бе 70-годишният изпълнител на окарина и на дудуче Йордан Борисов от с. Оселна. 

V Natsionalen folkloren festival_Zmey Goryanin_Zverino 2022_03

Гост изпълнители на фестивала бяха популярният народен певец Илия Луков и Ансамбъл „Мездра“, които заслужиха аплодисментите на публиката с вдъхновените си изпълнения на избрани песни и танци от своя репертоар. 

Всички участници във фестивала получиха грамоти за отлично представяне и плакети за съхранение и популяризиране на българския фолклор, които им бяха връчени от Стиляна Стоянова, секретар на НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино. 

V Natsionalen folkloren festival_Zmey Goryanin_Zverino 2022_18

Патриотичен привкус на програмата придаде историческата възстановка на посрещането от родолюбиви зверичани през бунтовната пролет на 1876 г. на група Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски. 

Предходните четири издания на Националния фолклорен фестивал „Змей Горянин”, който се организира от 2017 г. насам, бяха с конкурсен характер. Носители на голямата награда фестивала са Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” от Зверино (2017 г.), Ансамбъл „Мездра“ (2018 г.), гъдуларят Любомир Гешковски (2019 г.) и Танцова школа „Шопите“ от Нови Искър (2021 г.).