____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

В Зверино почетоха паметта на футболната легенда Иван Митев-Джефри

Zverino_Ivan Mitev_Dzhefri_Pametna plocha_Memorialen turnir_2022_01

С откриване на паметна плоча и мемориален турнир в първата неделя на м. юни в Зверино почетоха паметта на известния футболист от близкото минало Иван Митев-Джефри (1946-2021 г.). Инициативата е реализирана със съдействието на Кметство Зверино и на Кметство Оселна под егидата на Областния съвет на БФС – Враца и на Община Мездра. 

Zverino_Ivan Mitev_Dzhefri_Pametna plocha_Memorialen turnir_2022_06

Възпоменателната проява уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Областния съвет на БФС – Враца Милен Бельов, кметовете на Зверино и Оселна Стоян Петров и Росен Николов, дъщерите на Джефри Станимира и Нели, футболни ветерани и бивши колеги на спортния деятел. 

Zverino_Ivan Mitev_Dzhefri_Pametna plocha_Memorialen turnir_2022_10

Паметната плоча, която е изработен безвъзмездно от Ненчо Николов, освети отец Николай Петров. От името на Областния съвет на БФС – Враца Милен Бельов връчи на Иван Аспарухов, Стоян Петров и Росен Николов плакети за принос в популяризирането и развитието на футбола. 

Zverino_Ivan Mitev_Dzhefri_Pametna plocha_Memorialen turnir_2022_18

В Първия мемориален турнир „Иван Митев-Джефри“ взеха участие детските отбори на ФК Скала – Зверино и на ФК Ракитин – Трудовец, мъжкият тим на ФК Скала-2015-Оселна – Зверино и ветераните на ФК Скала. Всички отбори участници получиха купи и по една футболна топка, осигурени от Областния съвет на БФС – Враца. 

Амбицията на организаторите е мемориалният турнир да стане традиционен. 

*** 

Иван Митев-Джефри е роден на 17 юни 1946 г. в с. Зверино, Врачанско. По време на дългогодишната си футболна кариера е бил състезател на Скала – Зверино (1963-1967), Металург – Елисейна (1967-1972), Етър – Велико Търново (1972-1975), ЖСК-Металург и Локомотив – Мездра (1975-1979), Скала – Зверино през 80-те години на XX век. Играе като централен нападател или десен халф, изявен голмайстор. 

Zverino_Ivan Mitev_Dzhefri_Pametna plocha_Memorialen turnir_2022_27

Сред най-значимите му успехи на клубно ниво са трето място с Металург – Елисейна при първото участие на отбора в Северната „Б“ РФГ през сезон 1971/72, четвърто място с Етър – Велико Търново в „А“ РФГ през сезон 1973/74 и шесто място с ЖСК-Металург – Мездра във втория футболен ешелон през сезон 1976/77. През есента на 1974 г. играе с великотърновския тим в турнира за Купата на УЕФА срещу Интер – Милано, участва в международни турнета в Полша, Франция, Италия, ГДР и Съветския съюз, има контролни срещи с клубовете, в които се състезава, срещу Динамо – Москва, Динамо – Берлин и др. 

След приключване на спортната си кариера дълги години е треньор на децата и на юношите на Скала – Зверино, както и учител по физическо възпитание и спорт в СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино. 

Иван Митев почина на 21 май 2021 г., малко преди да навърши 75 години. Поклон пред светлата му памет! 

Снимки: Борис Кръстев, Калин Дацов, ФК Скала – Зверино, ФК Етър – Велико Търново, личен архив