____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

„Стена на славата“ красѝ центъра на Игнатица

Илия Луков ще бъде гост на поклонението в памет на най-младия Ботев четник Александър Чендов в м. „Люцка поляна” в Ржана планина

01_Ignatitsa_Stena na slavata_2022

В апогея на Ботевите тържества 2022 в община Мездра в центъра на село Игнатица официално беше открита „Стена на славата“. Върху нея са изобразени ликовете на Апостола на свободата Васил Левски (1837-1873), на поета революционер Христо Ботев (1848-1876) и на най-младия Ботев четник Александър х. Димитров Чендов (1860-1876), загинал за Свободата на Отечеството през бунтовната пролет на 1876-та едва на 16-годишна възраст. 

03_Ignatitsa_Stena na slavata_2022

Идеята за „Wall of Fame“ е на кмета на планинското селище Иво Костов, а портретите са дело на художника Евгени Кучков. Основната цел на патриотичната инициатива е възпитание на младото поколение в дух на родолюбие, на почит и уважение към националните герои. 

По повод откриването на новата придобивка групата за художествено слово при НЧ „Никола Йонков Вапцаров“ и литературни творци от Игнатица, Ботевград, Враца и Своге изнесоха тематична програма. Тържеството на българщината уважи кметът на Мездра Иван Аспарухов. 

19_Ignatitsa_Botev chetnik_Poklonenie 2021

На 18 юни, от 13:00 часа в местността „Люцка поляна” в Ржана планина ще се състои традиционното поклонение в памет на Александър Чендов-Комитчето, организирано съвместно от Кметство Игнатица и от Кметство Осеновлаг. 

Заупокойна молитва за най-младия Ботев четник и водосвет за здраве ще отслужат свещеници от Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ („Седемте престола“). Специален гост на възпоменателната проява ще бъде популярният народен певец от Македонската фолклорна област Илия Луков. 

Снимки: Борис Кръстев, Мирослав Гетов