____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Представители на Община Мездра уважиха храмовия празник и 125-ата годишнина на църквата „Св. Илия“ в село Звонци, Западните покрайнини

По покана на Църковна Община Звонци кметът на община Мездра Иван Аспарухов, изпълнителният директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) и дългогодишен председател на Общински съвет – Мездра инж. Делян Дамяновски, заместник-председателят на Областния комитет на ВМРО – Враца Красимир Тодоров и Мирослав Гетов, председател на Местна организация „Васил Чекаларов“ на ВМРО – Мездра, посетиха навръх Илинден село Звонци в Западните покрайнини, понастоящем в състава на община Бабушница, Република Сърбия.
 
 
Поводът за визитата беше храмовият празник на тамошната църква „Св. Илия“ и 125-ата годишнина от съграждането на православния храм – юбилей, който трябваше да бъде отбелязан преди две години, но поради пандемията от Covid-19 беше отложен във времето.Архиерейска литургия по случай големия християнски празник отслужи Негово Преосвещенство Нишкият епископ Арсений, в съслужеие с архимандрит Серафим Мишич – игумен на Суковския манастир „Успение Богородично”, протодякон Мардарие Ковачевич – игумен на Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“, свещеник Михаил Станкович от Софийската света митрополия, протодякон Далибор Мидич и дякон Предраг Пиперски.От името на жителите на община Мездра кметът Иван Аспарухов дари на старинния храм икона на Св. пророк Илия – патрон на звонската църква и небесен закрилник на жителите на бившето трънско село, което е населено с етнически българи.Представителите на Община Мездра и на ВМРО посетиха и съседното село Ракита, където беше осветен новопостроеният параклис „Св. Богородица“, съграден с финансовата подкрепа (7000 евро) на българската държава.

 При посещението си в Звонци Аспарухов и Дамяновски се срещнаха с кмета на община Бабушница Ивана Стойчич и с председателя на Общинския съвет в Цариброд (Димитровград) Зоран Джуров и решиха да възстановят взаимноизгодното сътрудничество между трите общини като първа стъпка за реализирането на съвместни трансгранични проекти. Те разговаряха за проблемите на българското национално малцинство в Сърбия с председателя на Църковна Община Звонци Иван Таков, с председателя на Културно-информационен център (КИЦ) „Звонци – Бабушница“ Саша Златанов и с председателя на КИЦ „Ерма“ – Пирот Милия Тодоров.„Тука да бъдеш българин е страшна работа!“, обобщи положението в неформален разговор един от активистите на българското национално малцинство в Сърбия.Приятелските контакти между Мездра и Звонци датират отпреди две десетилетия. По молба на тогавашния кмет на с. Звонци Цанко Величков и на Църковното настоятелство на Храм „Св. Илия“ през 2004-2005 г. Община Мездра и Общински съвет – Мездра организират благотворителна акация за подпомагане със строителни материали възстановяването на звонската църква, която от десетилетия тъне в разруха и запустение.В дарителската кампания се включват 15 местни фирми: Ритлите 97 АД, Компар ООД, Гарант 97 ООД, Албена ЕООД, СД Гарант 90 – Цонев и сие, Техкерамик-М АД, Интерсат ООД, Хаджикостови ООД, Вархим ЕООД, Общински пазари и тържища ЕООД, Стройкерамика АД, Светлина-П ЕООД, Цветина – Мездра ЕООД, Хемус-М АД и ЕТ Тениди – Иван Иванов. 

 

 Събрани са: 2000 керемиди, 310 торби цимент, 200 торби вар, 500 кг бетонно желязо, 900 кг маса за шпакловка, 70 кг арматурна и кофражна тел, 4 куб. м. дъски, 80 кв. м рабица, 150 кв. м облицовъчни плочки от бял врачански камък – или около 70% от строителните материали, необходими за ремонта на църквата, които са доставени от организаторите на благотворителната акция с три ТИР-а.Преосвещаването на съградения през 1895 г. храм е извършено на 17 септември 2005 г. – празника на Св. мчци София, Вяра, Надежда и Любов, в присъствието на множество официални гости от Република България, сред които и представители на Община Мездра.Със средства на Община Мездра в двора на ОУ „Братство“ в с. Звонци е изградена детска площадка за игра с пързалка, карбалка, люлка, дървен локомотив и вагонче, пейки и др.В знак на благодарност в Храм „Св. Илия“ е поставен дарителски лист с имената на фирмите дарители и на техните управители: Александър Тошев, Николай Христов, Янко Костов, Борис Костов, Стоян Цонев, Васил Христов, Мирослав Захариев, Любен Костов, Данчо Андреев, Йордан Гергов, Йорданка Тодорова, Николай Панчев, Цветан Тодоров, Андреас Испиридис, Иван Иванов и Община Мездра. Благотворителната акция за възстановяването на Храм „Св. Илия” в с. Звонци, организирана от Община Мездра и от Общинския съвет, е рядък пример за съхранените още от Възраждането патриотизъм, дарителство и съпричастност към съдбата на нашите сънародници, останали извън пределите на Майка България. Един съвременен пример за координация между общинското ръководство и бизнеса в гр. Мездра, въпреки трудните икономически условия в държавата и общината.