____________

Електронни услуги

____________

Археологически комплекс Калето

____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Премиера на книгата на Ивана Захариева „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ се състоя във Враца

   Представяне на най-новата книга на краеведа Ивана Захариева „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ се състоя в Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Организатори на събитието бяха Регионална библиотека „Христо Ботев“, Клубът на дейците на културата в областния център и Регионално краеведско дружество – Враца. Премиерата уважиха близки и приятели на авторката от Враца, Мездра, Зверино, Игнатица и други населени места, любители на краезнанието. 

   Основна част от „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ заема „Речник на говора“, в който по азбучен ред са включени около 4 000 диалектни думи от говора в с. Зверино. Говор, който спада към групата на западните български говори и по-точно, според езиковеда проф. Любомир Андрейчин, е разновидност (подговор) на врачанския говор. В книгата има и две приложения: „Истински случки“ – хумористични истории, разказани в типичния за Ивана Захариева самобитен повествователен сказ, и „Характерни изрази“, които са допълнение към една от предходните книги на авторката – „Народни умотворения – с. Зверино”. Печатното издание е богато излюстрирано със снимки, благодарение на фотолетописеца на Искърското дефиле Борис Кръстев.
   „Това езиково богатство трябва да се събере (доколкото е възможно) и да се запази в настоящето и бъдещето на поколенията, споделя във въведението на „Магията…“ Ивана Захариева. Този наш говор – не много твърд, в едни случаи самоироничен и подигравателен, в други – благ и напевен, провикващ се през „връо̀вете“ и вековете, топлещ и роден… Връща ни в миналото, връща ни на село при роднините, приятелите и детството. Прави ни по-близки, напомня ни откъде идваме, прави ни зверинчани!“
 
 
   „Силно се надявам, че този речник ще се допълни във времето, пише в заключение авторката, ще бъде полезен на учениците, ще се ползва и от младите, и от старите зверинчани, както и, че ще бъде интересен за хората, напуснали Зверино и за неговите гости.“
   „Книгата е интересна и полезна за жителите на селото, за техните наследници, за хората от съседните села, чиито говор е близък до този на зверинчани, отбелязва в предговора на проучването д-р ф. н. Анета Дилова. Тя е поредната краеведска творба на авторката, посветила перото, ума и сърцето си на своето родно село.“
 

 
   „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ излиза с финансовата подкрепа на Община Мездра и на НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино, както и със съдействието на близки и приятели на авторката, най-вече на нейната дъщеря Гергана Михалчева, която е и редактор на книгата.
 


   Ивана Захариева получи поздравителни адреси, цветя и подаръци от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, НЧ „Факел-1926“ – с. Зверино, НЧ „Отец Паисий-2008“ – кв. Кула̀та, НЧ „Н. Й. Вапцаров 1919“ – с. Игнатица и др.


 
 
 
 
   „Магията на говора в с. Зверино, Врачанско“ e осмата книга на Ивана Захариева. Останалите са: „Село Зверино. Бит и традиции в края на XIX и първата половина на XX век” (2002), „Нашият род” (2002), „Народни умотворения – с. Зверино” (2004), „80 години Читалище „Факел” – с. Зверино, Врачанска област” (2007), „Църквите и паметниците на с. Зверино” (2011), „С музика в сърцето. Биографичен очерк за композитора Димитър Ангелов” (2014) и „130 години Благотворително дружество „Червен кръст” във Враца и Врачанско” (2015).
 
Мирослав Гетов, снимки: Борис Кръстев