____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Мездра чества 145-ата годишнина от Освобождението на България

   145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго събра за пореден път на площад „България“ множество жители и гости на Мездра. Организатор на честването отново беше Община Мездра, а сред присъстващите бяха и лекоатлети от цялата страна – участници в XXI Републикански шосеен пробег „3 март“.
   В празничното утро, под вещото командване на „фелдфебел“ Евгени Кучков, на почетна стража пред пилоните със знамената застанаха младите „гвардейци“ Пламен Петков, Мария Цекова и Радостин Николовски, пременени в опълченски униформи, и невръстният „хайдутин“ Данимир Георгиев, които изпълниха командата „За почест!“.
 
 
    Под звуците на „Мила Родино“ кметът на общината и мажоретки издигнаха националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз.
   „Уважаеми жители и гости на нашия град, скъпи деца,
   Честит Национален празник! Честит празник на свободна България!
  Да, ние, хората, можем да преиначим историята, но не можем да заличим такива героични събития като Освобождението, които трябва да продължим да честваме. Да продължаваме да почитаме паметта на всички, които са дали живота си за нашата свобода – тези над 200 хиляди руски, украински, румънски, финландски и полски воини. Да отдадем почит на нашите храбри опълченци, които с помощта на два украински полка обръщат хода на войната. За да извоюваме тази така жадувана свобода.
   Трябва да ги честваме и заради това – защото, когато един народ спечели свободата си, трябва да знае какво да прави с нея. Защото 3 март 1878 г. отприщва други величави събития – Съединението, Независимостта… За да бъде завършен целият цикъл и България да стане свободна, независима и единна.
  Все по-често на такива празници си задаваме въпроса: Когато честваме Съединението, защо се чувстваме разединени? Когато честваме Независимостта усещаме, че сме все повече зависими… Може би заради това трябва да отбелязваме тези дати.
   И не само заради нас, а заради нашите деца. За да предадат на техните деца, че е имало такива събития, че е имало такива войни. Няма добра война. Няма война, която да е спечелена. Защото всяка победа се постига с цената на много жертви.
  Затова, скъпи съграждани и гости на Мездра, уважаеми деца, като ви честитя още един път Националния празник, искам да си пожелаем не само Бог, но и всички ние да пазим Майка България! Честит празник!“   Тематична програма изнесоха възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие – Вокална група „Детски свят”, която изпълни песните „За моята България“, „Хубава си, моя горо“ и „Вятър ечи, Балкан стене“, Група за художествено слово и Група „Приказен свят“, които изнесоха рецитал от патриотични стихове и мажоретните състави, които представиха „Тържествен марш“.
 

 

   По традиция тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите от община Мездра във войните за национално освобождение и обединение.