____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Откриха Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“ в Мездра

   В гр. Мездра започна седмото издание на Панорама на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“ – събитие от програмата на традиционните Празници на културата „Мездра – май“. В нея ще бъдат представени избрани филми от афиша на Международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест“.

   Кинопанорамата беше официално открита от инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) – главен инициатор за нейното провеждане, а филмите, включени в нея, бяха представени от Натали Петрова, директор на International Mountain Film Festival „Bansko Film Fest“. По време на форума спелеологът Цветан Цеков ще получи плакет за „Турист на годината на община Мездра за 2022 г.”

   Програмата на тазгодишната кинопанорама включва 7 планинарски, приключенски и екстремни филми, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от шест държави – Австрия, България, Германия, Италия, Полша и САЩ.

   Първата вечер зрителите видяха кинолентите „Mатерхорн – лъвският хребет“ (2021, Италия) и „Светостта на пространството“ (2022, САЩ), отличен с Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест“ 2022.

   Тази вечер кинопанорамата продължава от 19:00 ч. в Заседателната зала на Община Мездра с прожекциите на „Доо Сар. Филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум“ (2022, Полша), „Сантяго“ (2021, България) – Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест“ 2022 и „Списъкът: всичко или нищо“ (2021, Австрия) – Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест“ 2022.

   Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино 2023 ще завършат утре вечер с кинолентите „Северните 6“ (2021, Германия) и „След Антарктика“ (2021, САЩ), носител на Голямата награда за най-добър филм на Международния фестивал на планинарските филми „Банско филм фест" 2022.

   Входът за зрители е свободен!

   Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино „Ехо от Банско филм фест“ се провежда от 2013 г. насам, с изключение на 2016-2019 г. Организатори на събитието са Община Мездра и Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм Банско филм фест“.

  В досегашните седем издания на кинопанорамата са показани общо 69 филма от 19 държави от пет континента – Австралия, Австрия, Албания, Белгия, България, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, Непал, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, САЩ, Словакия, Франция, Швейцария и ЮАР.
https://www.livechatalternative.com/