Гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

    По традиция на 2 юни гражданството на Мездра почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява, която се състоя на градския площад, беше посветена на 147-ата годишнина от подвига на Ботевата чета.
 
    Точно в 12:00 часа, под двуминутния сигнал на сирените, младите „гвардейци“ Денислав Димитров и Пламен Петков, ученици в СУ „Иван Вазов“, застанаха „за почест“ пред пилоните със знамената на Република България, на Европейския съюз и на Община Мездра, а събралите се граждани отдадоха почит към героите.
 
 
   С мълчаливо поклонение пред входа на учебното заведение и поднасяне на цветя пред войнишкия паметник паметта на загиналите за Отечеството почетоха ученици и учители от ОУ „Христо Ботев“, чийто патрон е поетът революционер. Цветя поднесоха също кметът на Мездра Иван Аспарухов и почетният гражданин на общината Евгени Кучков.
 
 
   За поредна година родолюбиви граждани на Мездра се включиха във всенародното поклонение на връх Околчица във Врачанския Балкан. Венец на признателност пред монумента беше поднесен и от името на Община Мездра. 

   Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер в село Лютиброд, където от 20:30 часа на площада при моста на река Искър ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, а възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие и самодейци от НЧ „Колката“ – Лютиброд и от НЧ „Просвета 1925“ – Мездра ще изнесат празнична програма, която ще завърши с тържествена заря-проверка.

   В събота, 3 юни, от 11:00 часа в местността „Рашов дол“ край скалния феномен „Ритлите“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това място през 1876 г. Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и ще се състои възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с турския аскер, черкези и башибозуци.

   На 4 юни, неделя, паметта на героите ще почетат също жителите и гостите на най-голямото село в община Мездра – Зверино. По време на Шестия национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“, който започва от 10:00 часа на площад „4 юни“ в центъра на селото, ще бъде представена историческа възстановка на посрещането от родолюбиви зверичани преди 147 години на група Ботеви четници, водени от военния командир Никола Войновски, а вечерта от 21:00 часа пред паметния знак до църквата „Св. Димитър” ще бъде отслужена панихида, последвана от поетичен рецитал и възстановка на преминаването на Ботевите четници през брода на река Искър през нощта на 22 май (3 юни н. ст.) 1876 г. Честването ще завърши с тържествена заря.