____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Кметът на Мездра Иван Аспарухов в Деня на Съединението: „Днес е ден за размисъл – какво значи, че сме обединени като територия, когато сме разединени в душите си?“

 
Гражданството на Мездра отбеляза подобаващо 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържеството уважиха представители на Общинската администрация и съвет, жители и гости на гр. Мездра.
 
В слънчевото утро на 6 септември градският площад беше огласен от патриотични песни, а младите „гвардейци“ Пламен Петков и Радостин Николовски застанаха на почетен караул пред пилоните със знамената. По традиция честването на Деня на Съединението започна с издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра.
 
„Уважаеми жители и гости на нашия град,
 
Днес честваме един от най-важните празници за България – Денят на Съединението, каза в словото си кметът на Мездра Иван Аспарухов. Този ден е ден на признание, най-вече заради това, че на основата на хилядите дадени човешки животи, когато една нация има кауза, тя ще я постигне.
 
Днес е ден на признание и за това, че не всички битки се печелят на бойното поле – днес е ден на признание и за нашата дипломация. Защото има времена, когато чрез дипломация могат да се постигнат много повече неща, отколкото с меч и щит.
 
Днес е ден на признание за това, че на този ден Майка България прибра две от своите деца и не спира да се бори за останалата извън нейните предели тяхна сестра – Македония. И това трябва да се знае.
 
Но днес е ден не само за признание и уважение, днес е ден за размисъл. Защото какво значи, че сега сме съединени, когато не сме обединени, когато не работим в една посока? Когато не се грижим всички за това как да живеят по-добре хората на съединена България.
 
Нека да помислим върху това и да се вслушаме в заветите на своите деди, които ни завещаха тази земя и ни завещаха най-вече да работим заедно за нея. Колко от последните ни действия са в тази посока? Какво от това, че сме свободни, че сме обединени като територия, когато сме разединени в душите си?
 
Разединени сме в действията си, разединени сме в намеренията си… Вместо да се събираме и да обединим българина в една посока, а това е посоката да отгледа децата си, да ги образова, да ги възпита и да създаде едни добри и качествени граждани на България. Както е било при много по-бедни условия.
 
Скъпи приятели,
 
Този ден е показателен за всички. Изказвам своето уважение към Вас, които сте на площада, защото зная, че Вие носите България в сърцето си. Защото зная, че уважавате всеки български празник. Този ден обаче е показателен най-вече за онези, които не присъстват тук. Нека да помислят, когато утре застанат пред Вас, за да искат Вашето доверие, да искат Вашия вот, нека да помислят с каква кауза застават пред Вас и дали са на нивото на Вашия патриотизъм, който засвидетелствате на всеки празник на този площад.
 
Уважаеми съграждани,
 
Този празник заслужава да бъде честван. Не заради сегашното положение, а заради бъдещето на България. Затова, пожелавайки Ви здраве и благоденствие, искам да си пожелаем всички заедно една обединена и просперираща България в рамките на една грижеща се за своите деца Европа! Да живее България!“
 
Художествена програма по случай Деня на Съединението изнесоха вокални изпълнители от Център за подкрепа за личностно развитие и Средношколският танцов състав към НЧ „Просвета 1925“. Възпитаниците на музикалния педагог Анета Петкова Александра Христова, Гергана Томовска, Елена Митова и Йоана Лиловска изпълниха песните „Децата на България”, „Заветът на Аспарух” и „Моя страна, моя България”, а подрастващите танцьори на хореографа Мирослав Аспарухов представиха северняшките народни танци „Гергьовден“ и „По гроздобер“.    
 
  
  
  
https://www.livechatalternative.com/