Делегация от Община Мездра посети побратимените с Мездра албански общини Булкиза и Либражд

Председателят на Общински съвет – Мездра и изпълнителният директор на НАПОС-РБ се срещнаха с представители на българите в Голо Бърдо, Албания
 
По покана на Културно-просветното дружество на българите в Албания „Просперитет Голо Бърдо” (Shoqata „Prosperitet Golloborda“) официална делегация от Община Мездра посети побратимените с Община Мездра общини Булкиза, област Дебър и Либражд, област Елбасан, Албания. В състава на делегацията влизаха председателят на Общинския съвет Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ).
 
През първия ден от своята визита в Албания представителите на Община Мездра посетиха с. Големо Острени (Ostreni i Madh) – едно от общо 21-те села в историко-географската област Голо Бърдо в Източна Албания, населена с етнически българи, които през 2017 г. бяха признати от албанския парламент за национално малцинство. Придружавани от Хаджи Пируши, председател на Дружество „Просперитет Голо Бърдо“ и директор на българското неделно училище „Христо Ботев“ в Тирана, те гостуваха на сем. Члирим и Деландише Тола, където получиха изключително радушен прием и се запознаха на място с живота на нашите сънародници в „Страната на орлите“. С особен интерес гостите разговаряха с най-възрастния член на семейството – 71-годишната Райме Тола, която им разказа увлекателно за „старите наши“ и за съхранените български традиции в Голо Бърдо. На разговора присъстваше и 16-годишният Арис, най-малкото от четирите деца на сем. Тола.
 
На другия ден делегацията от Община Мездра беше приета от кмета на Община Булкиза Фестиме Мйештри, чийто родови корени са от областта Голо Бърдо. Освен Хаджи Пируши и Члирим Тола, на срещата присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Албания Ивайло Киров, председателят на местния парламент Арбен Чупи и секретарят на Община Булкиза Фатим Бала, който е етнически българин и бивш кмет на Община Требища.
 
Представителите на Мездра и на Булкиза изразиха готовност за задълбочаване на сътрудничеството между двете общини в областта на културата, икономиката, туризма и спорта, включително чрез реализирането на съвместни проекти по линия на Европейския съюз. По време на срещата Фатим Бала постави въпроса за подобряване на инфраструктурата в района на Голо Бърдо и по-специално за довършване асфалтирането на шосейния път от Големо Острени до Шупензе, чието изграждане вече е започнало, но не се знае кога ще приключи. В хода на разговора стана ясно, че на 14 септември на работно посещение в Големо Острени ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.
 
Визитата на делегацията от Община Мездра продължи с посещение в офиса на Дружество „Просперитет Голо Бърдо“ в Тирана и с делова среща в Община Либражд, една част от жителите на която също се самоопределят като етнически българи. Яна Нинова и инж. Делян Дамяновски бяха приети от кмета на Община Либражд Мариглен Диша. Освен представители на Дружество „Просперитет Голо Бърдо“, на срещата присъстваха председателят на местния Общински съвет Митат Бичаку, Валери Христов – дипломат в българското посолство в Тирана, и Хюсни Диша – председател на „Дружество за развитие на Стеблево“ („Shoqates per zhvillimin e Stebleves“).
 
Представителите на двете общини изразиха готовност да продължат да развиват партньорските отношения помежду си, началото на които е поставено през 2016 г. с побратимяването на Мездра и Либражд. Инж. Дамяновски подчерта в приветствието си, че българското правителство подкрепя членството на Албания в Европейския съюз, което отваря нови възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете общини във всички сфери на живота.
 
По време на деловите срещи в Община Булкиза и в Община Либражд Яна Нинова предаде поздрави на двамата градоначалници от кмета на Община Мездра Иван Аспарухов, подари им от името на Общината икона на духовния закрилник на Мездра Св. Георги Победоносец и покани г-жа Мйештри и г-н Диша да посетят гр. Мездра.
 
Както гласи една народна мъдрост от региона на Голо Бърдо: „Доброто начало е половината от работата.“  
 
Мирослав Гетов