ОУ „Христо Ботев“ – Мездра се присъедини към Общобългарската инициатива „Да запеем заедно „Де е България“

Новата учебна 2023/2024 г. в най-голямото основно училище в община Мездра – градското ОУ „Христо Ботев“, беше официално открита с издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме и празнична музикално-литературна програма, изнесена от възпитаници на учебното заведение.
 
Приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха директорът на училището Иван Иванчев, заместник-кметът на Община Мездра инж. Николинка Кътовска и Сийка Георгиева, родител на първокласничка.
 
„Уважаеми учители, скъпи ученици и родители, мили деца,
 
 най-сърдечно ви поздравявам с първия учебен ден – 15 септември, и началото на новата учебна година – каза в словото си инж. Кътовска. Това е ден, в който всички ние – ученици, учители и родители, се прекланяме пред духовното огнище на българина – училището.
 
Съхранявайки енергията и силата на познанието, училището е успяло да превърне много от нас в образовани хора. Но то е успяло да помогне на българската нация да оцелее, въпреки историческите катаклизми, които е преживяла. Училището е било, е и ще бъде един неизчерпаем източник на познание, сила и авторитет.
 
Затова, уважаеми учители, пожелавам ви с много упоритост да продължавате да създавате и да пазите богатството на българското училище – неговите възпитаници. Желая ви здраве, енергия и духовни сили да преодолявате предизвикателствата на съвременния свят и да получите заслужено удовлетворение за добре свършената работа. Нека благодарността на вашите ученици бъде най-ценния дар за труда ви.
 
Мили първокласници,
 
трепетът във вашите сърца от днешния ден изпълва въздуха с неповторима енергия. Искрено ви желая този позитивизъм да остане с вас в класните стаи и в училищния живот. Бъдете здрави, бъдете любознателни, учете се и знайте, че знанието е прозорец към света.
 
Скъпи ученици,
 
на вас пожелавам една успешна нова година. Година, в която да научите много неща за света около вас. Година, в която мнозина от вас ще създадат истински приятелства. Но най-важното е: вярвайте на своите учители – те са хората, които ще ви помогнат да станете не само по-образовани, но и по-добри граждани на България. Вярвайте в науката, защото тя променя днешния свят. Вярвайте в себе си, защото младостта има достатъчно сили да превърне в реалност всяка мечта.
На добър час на всички и успешна нова учебна година!“
 
Водосвет за здраве и благополучие отслужи енорийският свещеник на Мездра отец Данаил Цинцарски.
 
По случай откриването на новата учебна година учениците и учителите в ОУ „Христо Ботев“ се присъединиха към Общобългарската инициатива „Да запеем заедно „Де е България“, организирана за трета поредна година в цялата страна и зад граница от Сдружение „Зазоряване“. Целта е чрез изпяването на патриотичната песен по текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков да заявим заедно своята национална принадлежност и да поддържаме българския дух и идентичност.
 
По традиция първият школски звънец призова в класните стаи най-напред първокласниците, водени от техните класни ръководители Гинка Кръстева и Силвия Пешевска.
 
През учебната 2023/2024 г. в ОУ „Христо Ботев“ – Мездра ще се обучават 338 ученици, разпределени в 17 паралелки от I до VII клас, информира заместник-директорът по учебната дейност Цветомира Илиева. За тяхното обучение и възпитание ще се грижат 41 педагози. Първолаците са 38, като в първи клас са формирани две паралелки.