Празнична програма, велосъстезание, ретро влак и историческа възстановка за Деня на Независимостта в Мездра

   С тържество на градския площад на 22 септември 2023 г. (петък) Община Мездра ще отбележи 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържеството е от 10:00 ч.

   По традиция честването на празника ще започне с ритуал по издигане на националния флаг и на знамената на Европейския съюз и на Община Мездра. Приветствие към гражданството ще произнесе кметът на общината Иван Аспарухов.
 
 
   Тематична програма по случай Деня на Независимостта ще изнесат Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова и мажоретен състав с художествен ръководител Христина Стоянова към Център за подкрепа за личностно развитие.

    От 10:30 ч. на площад „България“ ще състои състезание за майсторско управление на велосипед за ученици от І до VІІ клас. Класиралите се от първо до трето място в отделните възрастови групи ще получат награди. Спортната проява се организира по повод Европейския ден без автомобили – 22 септември, и е част от активностите в рамките на Националната инициатива „Нестле за Живей Активно! 2023“, към която Община Мездра се присъединява за трети път.
 

    Поради интензивния автомобилен трафик по републикански път IIІ-103 Мездра – Роман, свързан с модернизацията на международен път Е-79 между Мездра и Ботевград, тази година няма да се проведе традиционният велопоход до село Долна Кремена и обратно.

 

    След края на велосъстезанието ще бъде разиграна томбола с 36 предметни награди, в която ще се включат всички участници в състезанието. Големите награди в томболата са велосипед, тротинетка и скейтборд, Очакват Ви също две футболни и две баскетболни топки и множество други спортни пособия.

   В ранния следобед любителите на ретро влакове ще имат възможност да посрещнат на жп гара Мездра специалния влак от София, теглен от парен локомотив, с четири пътнически вагона и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Атрактивното пътуване е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници. По разписание ретро композицията пристига на гара Мездра в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

   По време на едночасовия престой на композицията на гара Мездра желаещите ще могат да се качат и на разгледат влака, а членове на Национален съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов ще пресъздадат пред пилоните със знамената срещу входа на Община Мездра „живи картини“ от провъзгласяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд I през 1908 г. в Търново. В рамките на историческата възстановка музикална програма ще изнесе Вокална група за стари градски песни „Мездрея“ към НЧ „Просвета 1925“ – гр. Мездра.

 

 
 

 

    Община Мездра кани жителите и гостите на гр. Мездра на събитията, посветени на Деня на българската независимост – 22 септември!