Новините на Община Мездра.

Мездра става домакин на фестивал с танцьори от цял свят

   За четвърта поредна година, от 21 до 25 юли, в Мездра ще се проведе Международен фолклорен фестивал „Фолклорната магия на Мездра“, организиран от Ансамбъл „Мездра“ и Народно читалище Просвета – 1925 Мездра, с подкрепа на Община Мездра. Фестивалът е доказателство, че фолклорът преодолява граници, разстояния и езикови бариери, обединявайки многообразните национални култури и традиции по света.

   „Фолклорната магия на Мездра“ се превърна в най-колоритната проява в община Мездра с международен мащаб. Чрез този форум полагаме основите на бъдещи приятелства между различни култури, основани на фолклорната магия на танца. Всяка година участниците наброяват над 200, а тази година са повече от 260 и идват различните краища на света.

   Фестивалните вечери ще включват концерти в селата Моравица (21 юли), Брусен (22 юли), Зверино (23 юли) от 20:00 часа. Кулминацията на четвъртото издание на „Фолклорната магия на Мездра“ ще бъде на 24 юли в град Мездра, като ще започне с парад в центъра на града от 19:30 ч. и ще завърши с грандиозен галаконцерт на пл.България от 20 ч., в който ще вземат участие танцьори, инструменталисти и певци от 11 държави:

 • Национална танцова академия АНДЕБОЛ – Боливия
 • Фолклорен ансамбъл „Бетлеми“ – Грузия
 • „Калитехники стеги понтион Вориу Еладос“ и „Агиос Георгиос“ Елефтериу-Корделиу – Гърция
 • Ансамбъл за народни танци „Мангилик“ – Казахстан
 • Фолклорна група „Звездите Регада“ – Мароко
 • Фолклорен балет „Фолклорико Кананеа“ – Мексико
 • Фолклорен ансамбъл „Романати“ – Румъния
 • Фолклорна танцова група „АКГЕМ“ – Северен Кипър
 • Културно-артистичното сдружение „Шумадия“ – Сърбия
 • Анадолски фолклорен образователен център AFEM-Анкара – Турция
 • Домакините – Фолклорен танцов aнсамбъл „Мездра“

   Арт Директор на фестивала е Мирослав Аспарухов – Главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ и председател на НЧ „Просвета  1925 – Мездра“.

Списък на допуснатите до втори етап в подбора на обществени възпитатели – ,,събеседване“

Археологически комплекс „Калето“ в Мездра отпразнува 11 години от своето създаване

 

   Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България – Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра, отбеляза по подобаващ начин 11 години от своето създаване. Комплексът е изграден по Проект „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра”, реализиран от Община Мездра през периода 2011-2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

   Тържеството започна с откриване на самостоятелна изложба живопис на 11-годишния Цветослав Николов. Експозицията включва 24 акварелни и маслени пастелни творби – пейзажи, портрети и фигурални композиции, на бъдещия петокласник в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“. По този повод подрастващият художник беше поздравен от Светла Дамяновска – уредник на Градската художествена галерия, от своя ментор Снежана Петрова – уредник на Арт център „Калето“ и от заместник-кмета на община Мездра инж. Николинка Кътовска.

   „Най-напред бих искала да се поздравим с 11-годишнината на Археологически комплекс „Калето“, каза в приветствието си инж. Кътовска. Това е място, което може да ни приобщи към една 70-вековна история. Място, където можем да релаксираме. Място, където можем да осмислим нашето време и времето на нашите деца.

   Пример за това е Цеци, който днес откри първата си самостоятелна изложба. Искам да му пожелая успех и да продължи да рисува, защото го прави добре! Очакваме следващите емоции, които ще ни подариш с новите си картини!“

   Празничната програма по случай 11-ия рожден ден продължи с още куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на античната и средновековна крепост „Калето“. На сцената се изявиха великолепните музиканти от Viagem ao Brasil, които потопиха зрителите в магията на стила Bossa Nova, талантливата вокална изпълнителка Джоана Савова, която изпълни емблематични песни от репертоара на Шърли Беси („Big Spender“), Ани Ленъкс („I Put a Spell on You”) и Кристина Агилера („Something’s Got a Hold on Me“ и „I Got Trouble“), както и младата фънк банда Funkilicious – големият победител с песента „Всичко по две“ в 55-ото издание на конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика „Пролет`24”.

   „Приятели, благодарим Ви, че сте с нас вече цели 11 години!, сподели по този повод в социалните мрежи екипът на Археологически комплекс „Калето“. Стартирахме едно нелеко начинание на 1 юли 2013 г. и оттогава „Калето“ в гр. Мездра се превърна в истинска Врата към Северозапада.

   Дадохме първоначален творчески устрем на един млад наш съгражданин. Отидохме до бреговете на Рио де Жанейро, успяхме да се срещнем челно със Шърли Беси, Нина Симоун, Ани Ленъкс и Кристина Агилера, но в наш си вариант, а за финал изтъркахме подметките си от танци под звуците на фънк ритъм и мелодии и под звездите на нощна Мездра.

   Доказахме, че „Калето“ е идеална зона за малки и средни събития. Благодарим от сърце на Община Мездра, Viagem ao Brasil, Funkilicious, Винарска изба „Шатони“, Хотелски комплекс „Ариел“, Джоана Савова, Снежана Петрова, на всички присъстващи, танцуващи и мечтаещи!

   А на тези, които помогнаха 11 години Археологически комплекс „Калето“ с Viagem ao Brasil и Funkilicious да се случи – поклон!

  Надяваме се да съберем достатъчно сили (и техника!), за да организираме други подобни мероприятия, чрез които „Калето“ да се превърне в естествен притегателен център за младежта и бъдещите жители на това прекрасно място, наречено Мездра.

   Благодарим Ви!“

Тази вечер ще бъде извършена дезинсекция срещу комари в гр. Мездра

   Община Мездра уведомява гражданите, че днес, 8 юли 2024 г. (понеделник), ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра.

  Първоначално пръскането трябваше да бъде извършено на 2 юли, но поради неблагоприятните метеорологични условия беше отложено.

  За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

    Призоваваме гражданите да спазват следните препоръчителни мерки за безопасност:

 • да ограничат излизанията си на открито след 21.00 часа;
 • да не пускат децата си навън след 21:00 часа;
 • да затворят прозорците на жилищата си;
 • по възможност на тераси с изложение към улиците да бъде прибрано прането;
 • отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящата обработка да затворят кошерите в гореуказания период.

Заповядайте на 11-я рожден ден на Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра!

   Уважаеми жители и гости на гр. Мездра,

   На 5 юли 2024 г. Археологически комплекс „Калето“ ще отпразнува 11 години от своето създаване. По този повод екипът на комплекса Ви е подготвил куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7 000 години история!

 • Ще започнем в петък в 18:30 часа с откриване на изложба живопис на 9-годишния Цветослав Николов, четвъртокласник в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“, който прави своите първи стъпки в света на изобразителното изкуство под наставничеството на Снежана Петрова, уредник на Арт център„Калето“.
 • В 19:00 часа сме запазили чартърен полет до горещите вечерни ритми на Родината на самбата Бразилия с великолепните музиканти от „Viagem ao Brasil“, които ще ни потопят в необятното море от звуци и ритми на стила Bossa Nova.
 • И докато сме още на вълна музикални пътувания, шармантната Джоана Савова ще ни пренесе в замъглените барове на Ню Орлиънс и на американската соул и джаз сцена със специална селекция от песни от репертоара на едни от най-добрите световни вокалистки.
 • За финал сме поканили свежото откритие на българската поп музика „Funkilicious“, които ще ни накарат да се разкършим в ритъм, да потанцуваме и да се насладим на една приятна вечер в компанията на добри люде, съчетана с добро вино, добра храна и позитивна енергия, която е привличала тук нашите предци в продължение на седем хилядолетия.

   Заповядайте да отпразнуваме заедно 11-я рожден ден на Археологически комплекс „Калето“ – гр. Мездра!

 

ОФК Локомотив – Мездра започна лятната си подготовка

   ОФК Локомотив – Мездра започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Преди откриващата тренировка водосвет за здраве отслужи енорийският свещеник Данаил Цинцарски, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания.

   Старши треньорът Николай Христозов изведе на първото занимание 18 футболисти. Сред тях е 22-годишният централен защитник Емил Манов, който е на проби. Той идва от Оборище – Панагюрище, а преди това е обличал екипите на Рилски спортист – Самоков и на Дреновец.

   В близките дни към отбора се очаква да се присъедини опитен централен защитник със сериозен стаж в Първа и Втора професионална лига. „Лятната селекция остава отворена, като все още търсим футболисти на определени позиции“, уточни Христозов.

   С мъжете тренират шестима юноши на клуба – Иван Кирилов, Йоан Цанев, Никълас Николов, Калин Атанасов, Станислав Колев и Иван Русев.

   От досегашния състав напускат плеймейкърът Светослав Валериев и опорният халф Кристиян Вълков, който премина във втородивизионния ФК Ловеч.

   Играещи помощник-треньори през новия сезон ще бъдат Николай Ганчев и Сергей Георгиев, треньор на вратарите – Венцислав Иванов, а масажист – Иван Ванцов.

   Със спомоществователството на бизнесмена Иван Георгиев-Тениди преди началото на подготовката са закупени нови тренировъчни фланелки. Работи се и за привличането на други спонсори.

   По време на лятната подготовка ОФК Локомотив – Мездра ще изиграе шест контролни срещи. Първата от тях е на 13 юли, събота, преди обяд на градския стадион с ЦСКА III – София.

   Останалите контроли са на 20 юли с Левски II – София, на 27 юли с Вихър – Славяново, на 3 август с ОФК Бдин 1923 – Видин, на 7 август с Ком – Берковица и на 10 август с Ювентус 95 – Малчика.

   Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров/ ОФК Локомотив – Мездра


 

Подкрепете Община Мездра в Националния конкурс „SOS Залесяване“!

    Започна оценяването на зелените проекти, разработени от български общини в рамките на инициативата на „Нестле България“ „Залесяваме Активно“. В първото издание на Националния конкурс за спонсорство на залесителен проект „SOS Залесяване“ участват 16 общини от 11 области на страната, които желаят да допринесат за подобряване на екологичната обстановка и за устойчивото развитие на своите региони.

    Сред тях е залесителен проект на Община Мездра, който предвижда залесяване на 30 дка изоставени и ерозирали земи в местността „Етемията“ в землището на село Долна Кремена, санитарно почистени преди време поради заболяване на дърветата.

  Основните цели на проекта са възстановяване на горския фонд, подобряване на биоразнообразието, намаляване на ерозията и защита на почвите, повишаване на качеството на въздуха и на локалния климат.

   При изпълнението на проекта са планирани следните дейности:

 • Подготовка на терена: почистване от отпадъци и израняване;
 • Избор на подходящи видове дървета и храсти за засаждане;
 • Организиране на доброволчески акции за залесяване;
 • Постоянен мониторинг и грижа за новозасадените площи.

   Очакваните резултати са засаждане на минимум 10 000 дървета и храсти, повишаване ангажираността на местната общност към опазването на околната среда и подобряване на екологичните условия и на жизнената среда в региона.

   За осъществяването на проекта Община Мездра ще работи съвместно с местни училища, неправителствени организации и бизнеса.

   Общият бюджет на проекта е 50 000 лв. Сумата ще покрие разходите за закупуване на посадъчен материал, инструменти, транспорт и грижи за насажденията през първите две години след засаждането.

   Процесът на оценяване на подадените проекти от общини в Националния конкурс „SOS Залесяване“ ще се извърши на два етапа. Експертно жури, което включва представители на „Нестле България“ и на партньорите на инициативата: Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Лесотехнически университет, ще оценят проектите по качествени и административни критерии. Като например съответствие на предложения проект с целите на конкурса, яснота и взаимовръзка между целите, дейностите и очакваните резултати, изготвен експертен технологичен план за залесяване или проект за озеленяване и др. Членовете на журито ще представят своите оценки и обосновки чрез видео обръщения, които ще бъдат качени на страницата на инициативата.

    Освен експертите, в оценяването може да се включи и всеки желаещ, като попълни кратка анкетна форма на страницата на инициативата. Всички проектни предложения са достъпни на: https://www.nestle.bg/bg/misia-zalesyavane-2024?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2q7B8nKMKtNvsY4DjkrBkYIjdZ0wB635RQmyvg0stl_eaTGfS7Zu_INXQ_aem_2Ka7bO230DeykttKyg1Apg, където можете да ги разгледате и да гласувате за общината, която според Вас е представила най-добър проект. Анкетата ще бъде отворена до 25 юли 2024 г., включително.

  Инициативата ще подкрепи общината победител с финансиране в размер на 60 000 лв. Срокът за залесяване на предложената в проекта площ е до 31 май 2025 г.

    Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени в началото на месец август на страницата на инициативата и на сайта на НСОРБ. Непосредствено след това „Нестле България“ ще подпише договор с одобрената за финансиране община.

   Най-подходящият момент за стартиране на залесяването ще бъде определен от експерти от Горското стопанство към общината победител, които в следващите три години ще полагат специални грижи за залесените площи, като целта е постигане на минимум 80% прихващане на засадените дървесни видове.

    Вярваме, че с Вашата подкрепа ще успеем да постигнем нашите цели и да допринесем за по-зеленото и здравословно бъдеще на община Мездра!

   #SOSЗалесяване #Nestle  

Кметът на община Мездра поздрави Кабелна телевизия „Интерсат“ по случай 30 години от нейното създаване

ДО

ЕКИПА

НА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

„ИНТЕРСАТ“ – ГР. МЕЗДРА

 

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С

       

Уважаеми г-н Управител,

Уважаеми служители в Кабелна телевизия – Мездра,

 

Позволете ми да Ви поздравя най-сърдечно от името на Община Мездра и лично от мое име по повод 30-годишнината от създаването на Кабелна телевизия „Интерсат“ – Мездра.

Приемете нашата искрена благодарност към екипа на Кабелна телевизия „Интерсат“ за обективното и професионално отразяване на дейността на Община Мездра през изминалите три десетилетия.

Уверявам Ви, че в лицето на Общинската администрация Вие ще продължите да имате коректен партньор в отстояването на общественозначими каузи и инициативи в интерес на жителите на община Мездра.

Убеден съм, че нашите съграждани оценяват по достойнство усилията на Кабелна телевизия „Интерсат” за по-добрата ни свързаност и информираност.

Пожелавам Ви здраве, семейно благополучие и нови успехи във Вашата изключително отговорна сфера на дейност!

 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

С уважение,

ИНЖ. НИКОЛИНКА КЪТОВСКА,

За Кмет на община Мездра

(Съгласно Заповед №450/ 28.06.2024 г.)

Новоизбраният кмет на Крета и новоизбран общински съветник в Общински съвет – Мездра положиха клетва

   Новоизбраният на частичните местни избори на 23 юни 2024 г. кмет на кметство Крета Васил Дацев и новоизбраният общински съветник в Общински съвет (ОбС) – Мездра Йорданка Владимирова, която наскоро беше обявена за избрана за общински съветник от листата на Коалиция „БСП за България“ след предсрочното прекратяване на пълномощията на общинския съветник Генади Събков поради избирането му за народен представител в 50-ото Народно събрание, положиха клетва. Това стана на редовното месечно заседание на местния парламент.

   ОбС освободи Генади Събков като член на Постоянните комисии „Финанси, бюджет, стопански дейности и общинска собственост“, „Устройство на територията, опазване на околната среда, инфраструктура и европейска интеграция“ и „Образование, култура, наука“ и избра на негово място Йорданка Владимирова.

   По предложение на кмета на общината Иван Аспарухов ОбС даде съгласие да се предостави безвъзмездно право на собственост върху имот – частна държавна собственост: Поземлен имот с площ от 724 кв. м и сграда на два етажа с площ от 140 кв. м на ул. „Христо Ботев“ в гр. Мездра (бивша транспортна болница) в полза на Община Мездра и упълномощи кмета на общината да издаде заповед и да сключи договор за прехвърляне безвъзмездно право на собственост на държавата по реда и условията на Глава IV от Закона за общинската собственост.

 

На 2 юли ще бъде извършена дезинсекция срещу комари в гр. Мездра

   Община Мездра уведомява гражданите, че при подходящи метеорологични условия на 2 юли 2024 г. (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра.

   За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на здравеопазването, в съответната препоръчителна доза и концентрация.

   Призоваваме гражданите да спазват следните препоръчителни мерки за безопасност:

 • да ограничат излизанията си на открити пространства след 21.00 часа;
 • да не пускат децата си навън след 21:00 часа;
 • да затворят прозорците на жилищата си;
 • по възможност на тераси с изложение към улиците да бъде прибрано прането;
 • отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящата обработка да затворят кошерите в гореуказания период.

   При неблагоприятни метеорологични условия (дъждовно и ветровито време) дезинсекцията ще бъде извършена в следващ работен ден, когато условията позволяват това.