____________

Добре дошли в средновековието

__________

Съвместни усилия срещу природните бедствия

____________

ilovebulgaria

____________

Комисия за защита от дискриминация

____________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

АК ,,Калето” представя българите през ранното средновековие в изложба

Тази година Йордановден в Мездра ще бъде по-различен – наред с традиционните литургия, водосвет и ритуал по „спасяване“ на кръста, на Археологически комплекс „Калето“ ще отвори врати и изложба с реконструкции на облекло, въоръжение и снаряжение от VI до X век, типични за българите в този времеви период.

По традиция тържествата за Йордановден ще започнат в 9.00 часа в храма ,,Св. Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена литургия за здраве, а в 10.00 часа ще бъде извършен водосвет. Шествието от храма до моста на Археологически комплекс ,,Калето” ще започне в 10.50 часа, а ритуала по ,,Спасяването” на Светия кръст ще е от 11.15 часа. След ритуала ще бъде открита и изложбата.

В експозицията ще бъдат показани реплики на благородници и воини, леко и тежко въоръжени конници и стрелци, като тяхното снаряжение, както и облеклата им са изработени изцяло по методите на историческото реконструиране.

Организатори на изложбата са „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна, главни дейци в организирането на исторически фестивали и възстановки от периода на българското средновековие и Йордан Сивков, реконструктор от град Добрич, специалист по исторически възстановки на облекло, въоръжение и снаряжение на българите от Първото българско царство.

Представянето на експонатите ще продължи до 15 март.

plakat

https://www.livechatalternative.com/