__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Община Мездра отбеляза Деня на народните будители

_DSC3109
С музикално-поетична програма бе отбелязан Деня на народните будители. Ученици от ОУ „Христо Ботев” с художествен ръководител Христинка Иванова изнесоха тематичен рецитал.

Младите дарования от Център за подкрепа за личностно развитие Йоана Лиловска, Елена Митова изпълниха „Една българска роза” и „Ясен месец веч изгрява”. Ученици от ПГ „Алеко Константинов” бяха подготвили презентация, посветена на Деня на будителите.
„Днес, от дистанцията на изминалите векове, още по-убедително звучат думите на Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“ Днес ние сме тези, които трябва да се погрижим за бъднините на Родината“, каза в приветственото си слово кметът на общината инж. Генади Събков.

Програмата завърши с песента „За теб, Българийо”, изпълнена от Борислава Стоименова.

1 ноември се чества като Ден на народните будители за първи път в Пловдив през 1909 г. На 13 декември 1922 г. 19-ото народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците, съгласно който „Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи… Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и преуспяване…". Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III този ден е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен.
След дълго прекъсване със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото народно събрание, на 28 октомври 1992 г. се възобновява традицията на празника. 1 ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на Петър Константинов.

Цел на честването на 1 ноември е да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.

DSC09637
 
DSC09642
 
DSC09641
 
DSC09649
 
_DSC3113
 
_DSC3115
 
DSC09655
 
DSC09657
 
DSC09660
 
DSC09662