__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Международен ден на хората с увреждания

_DSC3755
Общинската организация на хората с увреждания-Мездра  отбеляза днес своя празник. Международният ден на хората с увреждания  е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември.
 
Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица.
 
„За съжаление нашето общество е далеч незряло, каза в словото си председателят на общинската организация на съюза на инвалидите в Мездра Камелия Петкова, защото всекидневно сме свидетели на дискриминиращи фактори спрямо хора с увреждания… Тази година станахме свидетели на редица протести на лица с увреждания, на един от които и ние взехме участие“.
 
Въпреки тежкото състояние, в което се намират множество наши съграждани с увреждания, те съумяха да отпуснат сърцата си за един весел празник. Това пролича и в призива на г-жа Петкова: „Днешният ден е отреден само за нас, различните, хората със специфични потребности. Нека направим така, че той да остане задълго в сърцата ни. Нека се повеселим, да вдигнем наздравици напук на всичко случващо се около нас, да загърбим злободневните грижи и да отпуснем душите и сърцата си“.
 
Кметът на общината инж. Генади Събков поздрави празнуващите като им пожела да бъдат непримирими в търсенето на по-добър живот и да отстояват правата си.
 
Предизвикателството на днешния ден е, че той задължава всички, които обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат акцент върху човека, неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.
 
Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.
IMG-f9e79782d2dc374f668e10a8f8df68ef-V
 
47270017_2834052989946077_8866100297643065344_n