__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Най-младият „спаси“ кръста

DSC00164
19-годишният Михаил Мостров „спаси“ Богоявленския кръст от ледените води на река Искър на Йордановден. Той участва в ритуала за първа година. Освен него още 5 смелчаци скочиха във водите, за да участват в ритуала по „спасяване“ на кръста.
Отбелязването на празника в Мездра започна с тържествена света литургия и водосвет, отслужени от енорийския свещеник отец Данаил Цинцарски. След освещаването в мездренския храм „Св. Георги Победоносец“ миряните се отправиха към моста над река Искър, в близост до Археологически комплекс „Калето“, където традиционно се извършва ритуалът по „спасяване“ на Богоявленския кръст. Там ги чакаха стотици жители и гости на Мездра.
 
Кратка музикална програма представена от мъжка вокална група “Калето”, приветства дошлите да почетат традицията.
След хвърлянето на Богоявленския кръст смелчаците на възраст от 19 до 54 години скочиха в ледените води на р. Искър.
Кметът на Община Мездра бе първият, поздравил победителя, като пожела на всички, престрашили се да влязат в ледените води, да са здрави, с много късмет и винаги щастливи.
 
От църковното настоятелство на мездренската църква дариха победителя с парична награда от 100 лева, а всички останали – по 20 лв. 100 лева младежът получи и от община Мездра. За сгряване на останалите смелчаци кметът инж. Генади Събков връчи по бутилка червено вино.
 
Кръстът бе хвърлен и в мездренското село Зверино, където най-бърз се оказа 33-годишният Цветослав Найденов. Петдесетина мъже на различна възраст се включиха в атрактивното мъжко хоро, дългоочакван финал на празничното, пъстроцветно богоявленско шествие по улиците на най-голямото село в общината.
 
На Йордановден в община Мездра имен ден празнуваха 138 мъже, носещи името Йордан, и 110 жени, кръстени Йорданка. Най-възрастният Йордан Цветков е роден през 1928 година и живее в с. Руска Бела. Най-младият, който е от с. Зверино, е навършил 1 годинка на 17 декември.
 
На Богоявление своя имен ден празнуват още Богдан, Бистра, Боян, Божидар, Богомил, Данка, Божана и техните производни.
 
DSC05324
 
DSC05330

DSC05325
 
DSC05329
 
DSC05319
 
DSC05331