__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Честито на Ивановците!

768x432 (1)
Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Свети Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар. Ивановден е най-празнуваният имен ден в България.
В Община Мездра 578 души носят името Иван, 249 – Иванка, 242 – Ивайло, 69 – Ваня, 47 – Йоана.
 
Най-възрастният Иван е 93 –годишният Иван Стоев от с. Боденец, най-младият – Иван Калоянов от с. Зли дол, навършил 2 годинки на 3 януари.
 
Имен ден празнуват: Иван, Ивайло, Иво, Йоан, Ива, Иванка, Ивана, Йоана, Иванина, Ивон, Калоян,  Ванина, Ваньо, Ваня, Йово, Йото, Йонко, Ивета, Ивелина, Ина и техни производни.
 
Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците.