__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Дионисиеви празници на “Калето”

kaleto
Телевизионен екип ще заснеме събитията на Археологически комплекс “Калето”, които се организират за Дионисиевите празници. В сряда, на 13 февруари, от 17.30 часа ще бъде почетен празник от древността, с който хората се опитвали да измолят благодат и берекет от бога на виното. Ученици от Професионална гимназия “Алеко Константинов” ще участват в програмата, а актьори от Театрална група “Темп” към Младежкия дом във Враца ще пресъздадат древен ритуал. 

Дионис е древногръцки бог, божество на умиращата и възраждаща се природа, на виното, лозарството и веселието. Култът към него се заражда в древността и се утвърждава през VII век пр. н. е. Богът е почитан  през Античността в Тракия  под името Загрей, във Фригия е бил известен като Сабазий, в Древния Рим – Бакхус. Празниците /познати като Дионисови мистерии/, посветени на Дионис в Гърция се наричат дионисии, в Рим – вакханалии, в Тракия – розалии. 

Култът към бога на виното и мистериите, свързани с него, са се запазили и след края на езическия период и се проявяват и до днес в народните празненства на Балканите, свързани с лозарството. 

За траките Дионис е най-почитаният бог – бог на плодородието, земеделието, но и на музиката и драматическата поезия.