__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Жената – майка и любима

IMG_9101
В голямата зала на Община Мездра се проведоха традиционни културни мероприятия, посветени на Международния ден на жената – 8-ми март.
 
Беше открита художествена изложба „Жените в изкуството 2019“. Изложените 17 произведения на 7 авторки от община Мездра са изпълнени с предпочитана от творците техника. Впечатляващи с изяществото си са живописваните хербарно-цветни пластики на Светла Дамяновска. Живописваните хартиени пластики на Емилия Гарвански греят с най-топлите багри на природата – жълто и зелено. Художничката Теменужка Маринова е представена с творби-гладка живопис, изпълнени с акрилни бои върху платно. Стъклописът на Светла Караджилска радва с пъстрота и жизнерадост, а графиките на Рени Митева навяват пасторална тишина. Впечатляващо е хрумването на две художнички – дъщеря и майка. Мария Цолова представя художествена фотография, а графичните творби на Кристина Котларска са реконструкция на фотографски портрет назад в годините.
 
Първа награда спечели „Жена“ на Светла Караджилска, второ място – „Напрежение“ на Теменужка Маринова и трето – „Дърво гледичия“ на Рени Митева.
 
Изложбата беше съчетана с рецитала на участничките в XVI издание на поетичния конкурс „Жената – майка и любима 2019“. В него взеха участие произведения на 23 поетеси от три литературни клуба – 9 от  гр. Мездра, 9 от гр. Лом и 5 от гр. Белоградчик. Тазгодишното издание е с най-масово представяне до момента.
 
В центъра на художествените творби е опоетизиранията образ на Вечната жена с нейната физическа и душевна красота, нежност и сила. Водещ мотив е Любовта, която жената носи, излъчва и раздава.
 
Председателят на литературен клуб „Кръстьо Пишурка“ – Лом Юлий Йорданов представи творбите на своите участници.
Компетентно жури с председател Надя Попова и членове Лъчезар Еленков и Наталия Христова отличи на призовите места следните авторки:
 
1.     място – Диана Иванова – Мездра;
2.     място – Ангелина Цанкова – Лом;
3.     място – Андриана Андреева – Лом
 
Две поощрителни награди за Ангелина Йотова от Белоградчик и Росица Петкова от Мездра.
 
„Задавах си въпроса: Какво движи света? Не са парите, не са новите технологии, не е и властта. Отговорих си – емоцията! Тя е свързана с любовта и с жената. Една ваша усмивка е в състояние мрачен ден да го направи слънчев и щастлив. Бъдете все така усмихнати и лъчезарни“, бе поздравът на кмета инж. Генади Събков.
 
XVI издание на поетичния конкурс „Жената – майка и любима 2019“ уважи и народният представител от БСП за България и кандидат за евродепутат Деница Златева. Тя поздрави дамите и сподели, че без съмнение жените от северозапада са много талантливи, но и много силни, което вдъхва надежда за добро бъдеще. Едно от спечелилите стихотворения на Диана Иванова
 
Пътуване
 
Мълчиш. Мълча.
(Мълчим и двамата).
Студено е. Минус 20.
(Усеща се като минус 40).
Пред замръзване сме.
Завинаги.
(Само дъхът пари като нагорещено желязо).
Колко трудно се диша?!
Земята трепери…
И се върти..
Стоим, а ни се вие свят…
Може би сме хванали морска болест
От дългото пътуване един към друг?!
 
На спечелилите бяха раздадени грамоти, цветя и парични награди.
 
IMG_9061
 
IMG_9065
 
_DSC5811
 
_DSC5814
 
_DSC5807
 
_DSC5813
 
IMG_8991
 
IMG_9155
 
IMG_9167
 
IMG_9176