__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Ботеви четници и башибозуци „в сражение“ на Рашов дол

_DSC8182
 
По традиция на 3 юни за 37 година Община Мездра и кметство Лютиброд организираха паметно честване на лобното място в Рашов дол на 12-те Ботеви четници, избити в неравно сражение от башибозуците на Джамбалаза. Сражението е станало в кошарата на баба Мария Цоловска в село Люти брод.
 
Обраслите пътеки отведоха дошлите на поклонението на полянката пред смълчаната кошара, пазеща ужасяващия спомен за клането. Зелените шубраци оживяха от гълчавата на събраното множество. И събитията възкръснаха-проехтяха изстрели, конница башибозуци се втурна по пътеката, червените им фесове се мяркаха в зеленината. Завърза се неравна битка. Въстановката стъписва със своята достоверност, но поддържа жива паметта за саможертвата. Особено въздействащо и възпитателно е поклонението за децата и учениците, дoшли със своите родители и учители.
 
От далечния трети юни 1876 до днес в историческата местност се отслужва панихида в памет на загиналите Геотги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо, Петко Цолов, Герго Кьопчев и две овчарчета от село Люти брод.
 
С чувство на уважение и почит към това свято място и към подвига на загиналите за свободна България, деца и възрастни изнесоха литературно – музикална програма.
Поклонението бе уважено и от г-жа Севдалина Джамбазка – Секретар на община Мездра и г-жа Елена Нанова – Директор дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ в Община Мездра.
 
_DSC8143
 
_DSC8156
 
_DSC8161
 
_DSC8163
 
_DSC8174