__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

С пресъздаване на стародавни обреди и обичаи в мездренското село Ослен Криводол възродиха честването на Бабинден

Oslen Krivodol_Babinden 2020_01

За пръв път от десетилетия насам в едно от най-малките, но иначе изключително будно мездренско село Ослен Криводол, възродиха традицията за честване на Бабинден. Навръх 8 януари, когато по нов стил отбелязваме Деня на родилната помощ, 30-на жени от полупланинското селище се събраха в сградата на местното кметство, за да почетат заедно жизнерадостния народен празник. Тържеството бе организирано със съдействието на новоназначения кметски наместник Роман Иванов. 

Oslen Krivodol_Babinden 2020_02
 
С много артистизъм и неподправен хумор 72-годишната Мария Тодорова, която е бивша детска учителка, и младите невести Божена и Люба пресъздадоха стародавни обреди, характерни за този празник – като се започне от ритуалното умиване на ръцете и даряване на бабата акушерка, премине се през прекадяване с тамян под полите на жените (за да нямат проблеми със зачеването) и през търкаляне на сито (обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото), та се стигне до израждане на бебе.
 
„Дай боже, си́чките тия жени, дéка са насéдали тука, да се напънат малко и да ро́дат поне по още едно, че това село има нужда от дéца!, нарече закачливо „бабата“ и допълни: „И да знаете, булки: със стиснати кълки дéца се не раждат!“

Oslen Krivodol_Babinden 2020_03
 
Ръководителят на йога студио в Мездра Диана Иванова припомни на присъстващите традиционните български народни празници и техните църковно-християнски съответствия, след което беше извършено обредно месене на хляб само в присъствието на жени. Веселбата продължи с вицове за баби, несчетен брой хора́ и песни. 
 
Накрая всички седнаха на общата трапеза, на която изобилстваше от пити, баници с тиква и сирене, пълнени чушки с боб, кисело зеле, картофена салата, кексове и други домашни благинки. Разбира се, не липсваха ракийка и руйно винце, включително медовина и сироп от бял бъз.
 
Oslen Krivodol_Babinden 2020_06
 
„Много е добре, че се събираме. Че хората се отчуждиха, нема уважение един към други, а така ша са създаде уважение наново“, сподели най-възрастната осленкриводолчанка- 93-годишната баба Гена Алипиева, която е бивша учителка и счетоводител в мездренската мелница. На всички пожелавам да стигнат моите години, даже да ма надвишат! Да са дълголетни и да бъдат добри!“
 
 
Честването на Бабинден е поредната традиция, която беше възродена напоследък в Ослен Криводол. На Бъдни вечер за пръв път от незапомнени времена в селото беше извършено коледуване, а в началото на март местното кметство възнамерява да организира кушия по случай Тодоровден (Конски Великден).  

Oslen Krivodol_Babinden 2020_07

Oslen Krivodol_Babinden 2020_15

Oslen Krivodol_Babinden 2020_19

Oslen Krivodol_Babinden 2020_20