__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Седмица на патриотичното кино „Калето – Мездра 2020 “предстои в Археологически комплекс “Калето“

Patritichno kino_Kaleto_Mezdra_2020_Plakat

В разгара на лятото за пръв път ще се проведе Седмица на патриотичното кино „Калето – Мездра 2020“ – съвместна инициатива на Община Мездра и на Проект „НЕзабравимата България“. От 27 юли до 2 август, четири вечери, на откритата сцена в Археологически комплекс „Калето“ще бъдат представени 8 художествено- документални филма на родения в Мездра режисьор, оператор и продуцент д-р Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет – София и в Югозападен университет “Неофит Рилски” – Благоевград.
 
Програмата на кинопанорамата включва лентите: „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“(2013 г.), „Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов, 2016 г. ), „100 000 крачки с БОТЕВ“ (2015 г.), „Грешникът светец“ (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски, 2015 г.), „Освободителят на България“  (2018 г.), „Българската княгиня“ (посветен на Райна Княгиня, 2018 г.), „Левски и Ботев на живо“  (2017 г.) и „2 села между 2 епохи“  (2020 г.).
 
Прожекциите са безплатни!
 
 
ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПАТРИТИЧНОТО КИНО „КАЛЕТО- МЕЗДРА 2020“
 
27 юли 2020 г. (понеделник) – 21:00 ч.
 
• „БОТЕВ: От Голгота към Свобода“
 
Ученици от СУ “Христо Ботев” -Враца, заедно със своя млад учител по история, поемат по стъпките на Ботевата чета. Но не по традиционния маршрут от Козлодуй към Околчица, а обратно – от Балкана към Дунав, за да търсят отговор на въпроса: “Можеше ли Христо Ботев да бъде спасен? “Вижте отговора във филма!
 
• „Българин да се наричам” (посветен на Иван Вазов)
 
Филмът “Българин да се наричам” започва с това как дядо Вазов сам тръгва да търси родното място на войводата Ботев. Филмът показва почитта на местните. Ще видите къщите музеи на баба Илийца и на дядо Йоцо, както и “живата баба Илийца”, и “живия Вазов”, изигран блестящо от Златимир Йочев. Лентата показва образа на Вазов във Врачанския Балкан, който търси непознатите български образи, за да митологизира в родолюбие.
 
29 юли 2020 г. (сряда) – 21:00 ч.
 
•„100 000 крачки с БОТЕВ“
 
От Козлодуйския бряг “живият Ботев” – Филип Филипов,повежда походниците на бял кон и в пълна бойна униформа. Всичко това е част от художествено- документалния филм на Искрен Красимиров“100 000 крачки с БОТЕВ”, който показва как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти от цялата страна преминават по пътя на безсмъртието от парахода “Радецки” до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.
 
• „Грешникът светец (за св. Софроний, епископ Врачански и на Паисий Хилендарски)
 
В художествено-документален стил авторите предлагат съвременен прочит за всички възрасти на вероятно най-старата творба в проза и първата автобиографична книга в българската литература – “Житие и страдание грешнаго Софрония”. С игрална възстановка е представен емблематичен момент от “Житието”, наречен от проф. Вера Мутафчиева “Как се беси поп”. Истина е, че преди да стане светец, Софроний става пророк. Гробът му,сякаш закономерно за героите в нашата история, е неизвестен или оспорван, в случая – между България и Румъния.
 
31 юли 2020 г. (петък) – 21:00 ч.
 
• „Освободителят на България“
 
Образът на един американец, направил нова ера за българите в освободителните им борби, ще оживее в поредния художествено-документален филм на режисьора Искрен Красимиров и на неговия проект „НЕзабравимата България“. В лентата отново участват изтъкнати експерти като проф. Пламен Митев, както и известни актьори като Симеон Владов, местни историци и музейни експерти.
 
• „Българската княгиня (посветен на Райна Княгиня)
 
В рамките на 45 минути зрителите ще видят необикновената история на „Българската княгиня“  – Райна ПопГеоргиева Футекова. В лентата ще оживеят също образите на Георги Бенковски, Захарий Стоянов, поп Грую Бански и други легендарни революционери, които ще поведат зрителя към избухването на Априлското въстание.
 
2 август 2020 г. (неделя) – 21:00 ч.
 
• „Левски и Ботев на живо“
 
01_Botev_Ot Gogota_kam_svoboda
 
 
02_Bylrain_da_se_naricham
 
 
03_1000 krachki_s_ Botev
 
04_Greshnikat_svetets
 
05_Osvoboditelyat_na_Bulgaria
 
06_Bulgarskata knyagina
 
07_Levski&Botev_live
 
08_Nezabravimata_Bulgaria