__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

placeholder

Роденият в Мездра пловдивски художник Николай Кучков гостува със самостоятелна изложба-живопис в София


От 2 до 13 април в столичната галерияСредец на Министерството на културата гостува със самостоятелна изложба-живопис роденият в Мездра пловдивски художник Николай Кучков. Официалното й откриване събра много колеги, приятели и близки на автора. Вернисажа уважиха кметът на общината Иван Аспарухов, братът на художника Евгени Кучков и Светла Дамяновска, уредник на Градската галерия в Мездра. Аспарухов връчи на Кучков почетен знак за принос към общината и бутилка бяло вино „Врачански мискет”, произведено в Шато „Типченица”, а съпругата на покойния художник Димитър Киров - Розалия, му подари негов триизмерен портрет, направен преди време от съпруга й. Авторът пък раздаде с автограф своята най-нова стихосбирка – „Три” (2013).    

 

Представителната експозиция на Николай Кучков включва 37 платна, върху които в характерния за самобитния художник маниер са изпълнени пейзажи („Изсъхналият бряст на оброчището”, „Горе вятърът, долу тишина”, „Дворът на Начо Kултурата”,Хилядо деветстотин и двайс’ пета”), автопортрети („!”, „Аз и моето куче…”), портрети с колегите му Димитър Киров и Георги Божилов - Слона („Разговор за живописта”, „Разговор за колажа”), избрани разработки от тематичните цикли Прегърнатите ангели”, „Реквием за едно фреско”, „Деструкция” и „Кацащите ангели”.

 

Пестелив, но точен рисунък, изящество на детайлите, съчетаване на малко на брой, но интересни цветове, релефна обработка на някои повърхноститези са отличителни белези на стила на Кучков. Жива, въздействаща живопис от висока класае най-краткото обобщение на богатия свят на творбите, включени в изложбата. Творби, които отиват далеч отвъд формата и цвета, внушавайки идеи и представи, емоции и усещания.

 

Всяка от тези картини е късче от сложния пъзел на творчеството на автора, пъзел, който той реди цял живот, а ние, зрителите, виждаме отделни негови части във всяка следваща експозиция. Нашето любопитство и насладата от допира с изкуството на художника вероятно е движещата сила, която кара Николай Кучков да продължава да работи и да ни изненадва, да поднася на критиката и на ценителите новите си вълнения и размисли, претворени в цвят и образи.

 

***

Николай Кучков е роден на 21.05.1948 г. в Мездра. От 1962 до 1964 г. учи в Националната академия за изящни изкуства в Хавана при проф. Сервандо Кабрера Морено, след което завършва Художествената гимназия в София (1967) и Великотърновския университетСв. св. Кирил и Методий”, специалност „Монументална живопис”, при проф. Васил Стоилов и проф. Никола Гелов (1973). Член е на СБХ (1978) и на Обществото на пловдивските художнициФилипополис” (1991).

 

От 1979 г. досега има повече от 20 самостоятелни изложби в Пловдив,  София, Бургас и др. Участва в ОХИ в Холандия, Белгия, Полша, Германия, Унгария, Хърватия, Русия и Гърция. Негови монументални творби красят обществени сгради в Пловдив, Карлово и Санкт Петербург, а негови картини са притежание на НХГ, СГХГ, Държавната художествена галерия – Пловдив и на частни колекции в България, Полша, Германия, Холандия, Хърватия, Русия и САЩ.

 

Кучков е носител на редица престижни национални и международни награди, между които „Пловдив” за изобразително изкуство и „Мечът на Ромфея” (2000). За него казват, че е много реалистичен, много поетичен и още повече иносказателен и афористичен. Не обича да се затваря в строгите рамки на дефинирания стил, а оставя въображението да води ръката му. Работи в областта на кавалетната и портретната живопис, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика. Пише стихове.

 

Светла Дамяновска, Мирослав Гетов

Nikolai Ku4kov 01

Nikolai Ku4kov 02

Nikolai Ku4kov 03

Nikolai Ku4kov 04

Nikolai Ku4kov 05

Nikolai Ku4kov 06

Nikolai Ku4kov 07

Nikolai Ku4kov 08