Шахматен клуб „Локомотив” – Мездра

За Мездренската шахматна школа се говори с уважение от десетилетия. Представителните отбори мъже и жени дълги години са участници в “А” Републиканска шахматна група, като жените са печелили бронзови отличия, а отборът по кореспондентен шах през 2004 г. е Държавен отборен шампион.
Мездра даде на българския шахмат Европейската шампионка за девойки до 20 години и Олимпийската вице шампионка за жени по шахмат Мария Велчева. Тя е шампионка на България във всички възрастови групи, петкратна шампионка на България и е най-младия почетен гражданин на гр. Мездра.
Други видни представители с които клуба се гордее са: Валентин Петров, Славей Младенов, Ивайло Цеков, Горан Цонков, Маргарита Бочева, Йоло Тренчев и мн. други, всички възпитаници на треньора и м.с. Николай Велчев. След напускането му от клуба негов заместник става м.с. Тошко Кирков. Под негово ръководство шахматните таланти Светлин Младенов, Гроздан Лозанов, Христо Велчев и Надя Борисова завоюват над 100 медала на Републикански първенства. Гроздан Лозанов става Европейски шампион за ученици в Реджо Емилио – Италия.
По настоящем надеждите на клуба се свързват с името на 9 годишния Искрен Банински, чийто треньор е неговата майка м.с. Таня Данова-Банинска. През 2008 година той стана шампион на България за 8 годишни, завоюва 1-во място на Купа България – „Търновска царица”, 1-во място на Областно първенство за 12 годишни и 1-ви при 20 годишните на същото първенство по блиц, вицешампион на Държавното индивидуално първенство по блиц за 8 годишни и 2-4 място на Държавното първенство по класически шахмат за 8 годишни.