Представителен танцов ансамбъл "Мездра"

Създаден е на 17 юни 1947г. В него влизат работници от фабрика "Бахава". Организира се група от 32 младежи и девойки, които разучават хора с мотиви от Искърския край. Дългогодишен художествен ръководител на танцовите състави е Панталей Томов.Съставът е лауреат на фестивалите на художествената самодейност, печелил е отличия на Международни фолк-фестивали в Шотландия, Франция, Румъния, Гърция, Франция, Украйна, Италия.

През 2004 г. за ръководител на Представителен танцов състав при НЧ "Просвета – 1925 – Мездра" e назначен Мирослав Иванов Аспарухов – роден през 1981 г. Завършил e Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, профил Българска народна хореография.

В ансамбъла участват 40 танцьори – мъже и жени. В богатия репертоар са включени танци от всички етнографски области на България в тематична, дивертисментна и камерна форма. Танцовият ансамбъл се насочва към по-новаторски стил на работа, като изпълнява танци на фона на различни модернизирани музикални изпълнения.

Представителен танцов ансамбъл заема достойно място в културния живот на града ни, като активно е подкрепян от ръководството на общината, организира концерти по повод на различни събития от общинскатапрограма за чествания на национални и регионални празници, най-мащабни от които са: Националният празник на страната, празниците на културата "Мездра май", празниците на Искърското дефиле, 24 май, Деня на народните будители, празници от българския обреден календар, участия в национални и международни фестивали, гостувания и самостоятелни концерти в редица градове на България; турнета, и др. В две поредни години Представителният танцов ансамбъл към НЧ „Просвета 1925 – Мездра”, на конкурсите „За голямата награда на София – Grand prix“, печели Първо място за своите изпълнения сред професионалните танцови колективи и състави от цялата страна.

Не минава нито един юбилей на предприятия, рождени дни на бизнесмени и хора, работещи за развитието на Мездра, без участието на Представителен танцов ансамбъл „Мездра”. Ансамбълът участва в редица престижни фолклорни фестивали в Европа и Азия, на които достойно представя народната танцова култура, завоюва престижни награди и допринася за издигане имиджа на общината.